Időkorlát Lejárt!

A vásárlási időkorlát lejárt a következő vásárlásánál:

Hamarosan lejár az időkorlát

jegyek vásárlási időkorlátja 01:00 percen belül lejár.
Ezután a foglat helyeket más megvásárolhatja Ön elől.

BROADWAY.HU

Ez az esemény már megrendezésre került, így jegyet már nem tudsz vásárolni rá. Ha részt vettél az eseményen, írj róla értékelést, vagy olvasd el, mások mit mondanak róla!

Szophoklész: ANTIGONÉ - Karsai György beavató színháza


Ódry Színpad

2018. április 22. 20:00

Az Antigoné óriási sikert aratott bemutatása idején (i.e. 442-441): nemcsak a drámai verseny – a Nagy Dionüszia – első helyével jutalmazták, de a lelkes athéniek a szerzőt a Szamosz elleni hadjáratot vezető tíz hadvezér egyikévé is megválaszották.

Amennyire ez forrásainkból megállapítható, ez a színháztörténetben egyedülálló megtiszteltetés szerencsére nem jelentette  azt, hogy Szophoklésznek seregek élén kellett volna harcolnia, vagy hajóhídról parancsokat osztogatnia, megmaradhatott – a kortársak és az utókor szerencséjére – ihletett hivatásánál, a drámaírásnál. Több mint százhúsz tragédiát írt, ebből összesen hét maradt fenn: rommező annak a csodás drámabirodalomnak a helyén, amelyet Arisztotelész még teljes pompájában csodálhatott. Nekünk itt van az Oidipusz király, az Antigoné és még néhány, kevésbé ismert remekmű, mint a Philoktétész, az Aiasz, vagy a Trakhiszi nők. Az Antigoné beavatószínházi bemutatása és elemzése során a tragédia alapkérdéseire keressük a választ: mit akar Antigoné és mit Kreón? Mit jelent Antigoné hősiessége? Mit jelent a vérségi kötelék, s mit az istenek tisztelete? Miért és hogyan lehetett ideológiai, aktuálpolitikai célokra felhasználni e drámát 1945 után Magyarországon?

 

Szereplők:
Antigoné, Haimón – Barna Zsombor
Iszméné, Eurüdiké – Nagy Katica
Kreón – Koller Krisztián
Őr/Hírnök – Hevesi László
Teiresziász, Karvezető – Kurely László